In deze topic gaan we verder in op de algemene werking van een airco en welke soorten airco’s er vandaag op de markt verkrijgbaar zijn.

Warmtepompen zijn geïntegreerde verwarmings- en koelsystemen voor woningen & commerciële toepassingen. Ze onttrekken thermische energie aan de omgevingslucht. Daardoor zijn ze veel energiezuiniger en hebben ze een veel lagere CO2-uitstoot dan vergelijkbare verwarmingsketels op fossiele brandstoffen.

Algemene werking airco

De algemene werking van een  airco is gebaseerd op het principe van de koelmiddel kringloop. Daarin kunnen we 4 delen onderscheiden namelijk een compressor, een condensor, een ventilator en een verdamper.

Het hart van de aircois de compressor (4) die het koelmiddel rond het systeem pompt. Door de warmteopname uit de lucht wordt het koelmiddel in de verdamper (3) opgewarmd, waardoor gas ontstaat.

Airconditioning schematisch weergegevenDe compressor zuigt dit gas uit de verdamper, en voert dit gas onder hoge druk en temperatuur naar de condensor (1). In de condensor wordt dit gas omgezet in een vloeibaar koelmiddel doordat het de opgenomen warmte afstaat aan de buitenlucht. Het 

Een moderne airco kan naast koelen ook verwarmen door het hierboven beschreven proces om te keren. Zelfs bij matige vorst is verwarming mogelijk. Veel airco’s zijn tevens uitgerust met bijkomende functies zoals ontvochtigen en ventileren. 

In vele warmere streken van de aardbol is de airco niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. Zonder deze systemen zou er bijvoorbeeld in de Golfstaten in het Midden-Oosten ’s zomers niet veel activiteit mogelijk zijn.

Ook in koelere streken kan verwarming met airco nu al goedkoper en milieuvriendelijker zijn dan stoken met olie of aardgas omdat deze brandstoffen kostbaar zijn en elektriciteit in belangrijke mate duurzaam opgewekt wordt.

Onderstaand kunt u een schematische weergave van de werking van een lucht/lucht airconditioning terugvinden:

Werkingsprincipe airconditioning

Wat is een inverter ?

Hierbij wordt het toerental van de compressor voortdurend aangepast aan het gevraagde vermogen. Dankzij de traploze regeling is een uiterst energiezuinige werking mogelijk. Daarbij wordt voorkomen dat de unit voortdurend uitvalt en opnieuw opstart. De gelijkmatige werking heeft ook een gunstige invloed op de levensduur van de unit.

Onderstaand schema geeft grafisch de werking van een inverter weer:

engy consulting inverter

Soorten airco

Er zijn diverse soorten airco’s. De airco die het meest voorkomt is de split-unit airco, deze heeft een afzonderlijke eenheid aan de buitenzijde van de gevel waar de koelvloeistof afkoelt. Met een multi split airco kan je dan weer meerdere binnenunits aansluiten op één buitenunit. Verder is de mobiele airco de enige oplossing op plaatsen waar geen vaste airco geplaatst kan worden door structurele obstakels. Een nieuw type wat in opkomst is, is de standalone airco. Dit is een gesloten systeem waarin beide afzonderlijke eenheden van de airconditioning zijn samengevoegd in één binneneenheid.

Waarom kiezen voor het nieuwe R32 gas

De nieuwe Europese F-gasregelgeving 517/2014 verbiedt bepaalde koelmiddelen voor bepaalde toepassingen. Voor nieuwe enkelvoudige
splitairco met een koelmiddellading van minder dan 3 kg wordt het gebruik van R-410A vanaf 2025 verboden en wordt koelmiddel met een aardopwarmingsvermogen van minder dan 750 verplicht. R-32-koelmiddel is daar een perfect antwoord op. De chemische benaming voor R-32 is difluoromedaan. Het wordt al jarenlang gebruikt in de koelmiddelmengeling R-410A (R-410A is een mengeling van 50% R-32 en 50% R-125). Daikin en andere spelers uit de sector erkennen de verschillende voordelen van R-32 in zijn pure vorm in vergelijking met R-410A of andere mengsels.

De uitgebreide info over het nieuwe R32 gas kunt u hier terugvinden.

Onze A-merken airconditioning

Na het kiezen van het juiste model (in functie van de ruimte), bepalen we in overleg met u een geschikte plaats voor het binnen- en het buitendeel. Het binnendeel wordt laag of hoog aan de wand of aan het plafond opgehangen. Het buitendeel kan bijvoorbeeld op het dak of op het balkon, aan de muur of in de tuin worden geplaatst. Zowel het buiten- als het binnendeel wordt elektrisch aangesloten (230 V). Een dunne condensleiding zorgt voor afvoer van het condenswater, eventueel met pomp, dat tijdens het koelen in de binnenunit ontstaat. Het leidingwerk dat in het zicht komt, wordt in een kunststof kabelgoot gemonteerd. Voor aanvang van de werkzaamheden wordt dit uitvoering met u besproken zodat u nooit voor onverwachte verrassingen komt te staan.

Klik op onderstaand logo voor meer info over onze A-producten:

Mitsubishi airconditioning Daikin airconditioning engy consulting gree airconditioning

Voor meer info en foto’s bezoek ons zeker op: Facebook